Leenwoorden uit het Sanskriet (Sanskerta)


Door het Hindoeisme kwamen er een groot aantal Sanskriet-woorden in het Maleis. Niet alleen in de schrijftaal maar ook, in mindere mate, in de spreektaal.
Daar de Islam ook vanuit Perzië en voor-Indië in de archipel kwam, kwamen in het Maleis ook veel Perzische (Hindoestani) en Tamil-woorden voor. Van al deze invloeden is die van het Sanskriet het grootst:dit was de taal der geleerden in India.

In het begin van de vorige eeuw zijn vier in steen gegraveerde inscripties gevonden te Palembang, Jambi en op het eiland Bangka, die zijn geschreven in een aan de Hindoes ontleend letterschrift en gedateerd 604, 605 en 608 op basis van de Saka kalender, die 78 jaar op de Christelijke jaartelling achterloopt. Deze Saka kalender is bij Balinese Hindoes nog steeds in gebruik voor de bepaling van Nyepi: het Balinees nieuwjaar. Deze inscripties worden de Sriwijaja inscripties genoemd omdat ze zijn gevonden op Zuid-Sumatra waar koning Sri Wijaja aan de macht was. Zijn rijk was niet alleen een politiek, maar ook een wetenschappelijk centrum, vooral op het gebied van het Boeddhisme. Men bestudeerde er de Sanskrietgrammatica en het was een centrum van tekstverklaring en onderzoek. Met dit beeld voor ogen behoeft ons dus het veelvuldig gebruik van Sanskrietwoorden - die tot op heden bewaard zijn gebleven - niet te verwonderen.  

 *) Het oudste schrift ooit in Indonesia gevonden dateert uit de 5de eeuw na Chr. Deze Prasasti Tugu (beschreven steen) is te vinden in het Musium Nasional te Jakarta.

"..The first monument of historical times in the whole area of Jakarta is the famous 'Prasasti Tugu' found in Kampong Batu-Tumbuh near Tugu. This big stone shows an inscription of Wenggi characters of the time of the Pallava dynasti in South India. It tells us of the digging of ' a beautiful river with pure water'. This boulder is one of the earliest archaelogical reminders that the Hindu influence of western Jakarta dates at least from the 5th century..."  

 (Adolf Heuken SJ, Historical sites of Jakarta, Yayasan Cipta Loka Caraka, Jakarta 1983, second edition)    

Volgende pagina >>